14 november 20234 Minuter lästid

Sälj din husbil snabbare

En klocka på en pall. Klockan tickar för husbilsförsäljningen...

Inledning

I princip kan två saker hända när du säljer din begagnade husbil: Antingen är stilleståndstiden ganska kort och du hittar snabbt en köpare eller - försäljningen uteblir helt enkelt och du får vänta i en evighet på en köpare.

Men varför är det så? Det finns naturligtvis många faktorer som spelar roll för försäljningstiden, t.ex. husbilens märke, ålder, körsträcka, motor, skick, utrustning och eventuella befintliga defekter. Men det finns en avgörande faktor som övertrumfar alla andra och har störst inverkan på försäljningstiden - priset.

Men vad har det med försäljningstiden att göra?

Kort försäljningsperiod - ett sällsynt fall

Har du någonsin upplevt följande fenomen?

Du lägger ut din husbil på en av de relevanta onlinebörserna som mobile.de eller ebay classifieds. Inom mindre än en halvtimme hör ett stort antal intresserade av sig via telefon eller kontaktformulär, inklusive olika privatpersoner, systematiska köpare à la "was letzte Preis" eller till och med välrenommerade husbilshandlare. Innan du vet ordet av har du flera potentiella köpare till din husbil. Det är inte ovanligt att en återförsäljare vill köpa din husbil direkt via telefon och insisterar på att skicka dig köpekontraktet och en deposition omedelbart för att säkra köpet.

Om detta någonsin har hänt dig och du var nöjd med det, då har du gjort kardinalfel nummer ett när du säljer en husbil - priset var för lågt. Alltför många potentiella köpare hade upptäckt fyndet och ville slå till snabbt innan någon annan hann före.

Nackdelar med en kort försäljningsperiod?

Ja, det finns, och av följande skäl:

 • Du kan ha sålt din husbil under dess värde
 • Du har inte väntat på det bästa budet, utan kan ha sålt för tidigt till den första intressenten som var villig att köpa
   

Yrkestips nr. 1: Om du får många förfrågningar inom en mycket kort tidsperiod bör du höja priset något och vänta några dagar. Acceptera inte det första budet som kommer. Notera uppgifterna om de seriösa spekulanterna och meddela dem att du vill vänta några dagar till med att ta emot ytterligare bud. Om du inte får ett bättre erbjudande inom en vecka, avbryt din lista över intresserade parter. Om de potentiella köparna hoppar av sänker du priset igen tills det finns en större efterfrågan.

Tumregel: En rimlig försäljningstid för en husbil är vanligtvis inte mer än två till tre veckor.

För lång försäljningstid - det vanligaste fallet

Kanske är du en av dem som upplever precis tvärtom när du säljer en husbil: du lägger ut din husbil och mycket lite eller nästan ingenting händer till en början. Knappt ett telefonsamtal, få förfrågningar via kontaktformuläret. Då och då en intressent, men inget bindande. Veckorna går och din annons hamnar längre och längre ner i resultatlistan på online-börsen.

Visste du att t.ex. onlineportalen mobile.de erbjuder möjligheten att sortera efter hur länge fordonet har stått parkerat? Om du tittar på träfflistan som sorterats på detta sätt, kommer du att inse att ett stort antal husbilar fortfarande är online efter många veckor och ibland till och med efter flera månader. Försäljningstiden är här alldeles för lång. Om det tar längre tid än två till tre veckor att sälja din husbil har du i de flesta fall gjort kardinalfel nr 2 - priset är helt enkelt för högt eller inte marknadsmässigt.

Nackdelar med en lång försäljningsperiod

 • En potentiell köpare inser att din husbil har varit ute på marknaden länge och tror kanske att det måste finnas skäl att inte köpa din husbil (t.ex. defekter, dåligt skick, för högt pris etc.).
   
 • Intressenter kallas till platsen som specifikt filtrerar efter husbilar som har varit på marknaden under lång tid för att ge säljarna ganska dåliga köperbjudanden i hopp om att få ett fynd eller köpa långt under marknadsvärdet.
   
 • Du blir alltmer orolig eftersom du får för få förfrågningar eller förfrågningar med olämpliga köpeskillingsförslag
   
 • Intressenter kan ordna visningar och provkörningar med dig och är i princip till och med fast beslutna att köpa, men ingen är beredd att betala "ditt" pris
   
 • I värsta fall ger du till slut upp efter flera veckor och säljer under värdet till en ihärdig potentiell köpare eftersom du inte vill vänta längre på en köpare som betalar "ditt" pris
   

Proffstips nr 2: Ta bort din annons från online-marknadsplatsen. Vänta en vecka och lägg ut din husbil på nytt, eventuellt med andra bilder och ett något lägre pris. Välj alternativet "grund för förhandling". Särskilt många privata köpare gillar att skapa så kallade sökförfrågningar så att de omedelbart informeras om nya annonser. På så sätt kan du placera din husbil "färskt" på marknaden och (åter)fånga uppmärksamheten hos nya eller gamla potentiella köpare.

Att sälja en husbil snabbt - hur går det till?

Vid försäljning av en husbil är försäljningstiden en viktig faktor, som i första hand avgörs av rätt pris. En av de äldsta marknadsreglerna i världen säger att "allt har sitt pris" - med andra ord kan en produkt av vilken kvalitet som helst säljas exakt när det lämpliga marknadspriset har hittats för den. Både för kort och för lång försäljningstid vid husbilsförsäljning har olika nackdelar. Om du erbjuder din husbil till försäljning online bör ditt mål vara att inte överskrida en försäljningstid på två till tre veckor. Förresten, hur länge står din husbil för närvarande parkerad?

Yrkestips nr. 3: Om du vill minska försäljningstiden till mindre än 24 timmar när du säljer din begagnade husbil och om du vill ta reda på vad det "rätta" priset är, rekommenderar vi vår garanterat kostnadsfria onlineförsäljningsportal caravanmarkt24.

Så här fungerar den snabba och enkla husbilsförsäljningen

Skapa helt enkelt din gratis försäljningsannons online på mindre än 15 minuter och erbjud din husbil eller husvagn till försäljning till över 250 välrenommerade återförsäljare samtidigt. Ta emot erbjudanden om att köpa ditt fritidsfordon under en budgivningsperiod på högst 24 timmar och sälj till det högsta budet efter auktionens slut, men bara om du är nöjd med det högsta budet. Om ditt lägsta försäljningspris inte uppnås i slutet av budgivningsprocessen finns det naturligtvis ingen skyldighet att sälja. Spara tid och nerver och gör allt bekvämt från ditt eget hem - det är så försäljning fungerar idag!

Betalar återförsäljarna bra priser för begagnade husbilar?

OBS: Om du nu tror att en återförsäljare inte kan betala dig ett "bra" pris för din husbil, har du tyvärr fel. I vår kunskapsartikel 9 skäl att sälja till en återförs äljare kan du läsa om varför återförsäljare (för närvarande) betalar mycket bra priser för begagnade husbilar.

Letar du efter ett enkelt och säkert sätt att sälja ditt fritidsfordon till ett bra pris? Med caravanmarkt24 kan du bekvämt få köpeanbud från nästan 300 specialiserade återförsäljare helt online och sälja din husbil inom bara 24 timmar till det högsta budet om du gillar priset. Spara besväret med visningar, provkörningar och tröttsamma prisförhandlingar och sälj online. Få icke-bindande information nu och sälj din husbil med lätthet.