12 april 20232 Minuter lästid

Viktiga dokument för försäljning av husbilar

dokument-försäljning-av-husbilar

Dokument är A och O vid försäljning

Du har bestämt dig för att sälja din husbil. Frågor som "Vilka dokument behöver jag egentligen när jag säljer en husbil?" snurrar i huvudet. Vi förklarar vilka dokument som är viktiga för att göra försäljningen av din begagnade husbil eller husvagn stressfri. Vi ger dig också tips på dokument som kommer att glädja alla potentiella köpare och göra försäljningen ännu enklare för dig.

Dokument som krävs för försäljningen

För att ha allt du behöver för en försäljning bör dokumenten samlas in och förberedas i förväg. De dokument som är absolut nödvändiga för försäljningen av en husbil är

 • Registreringsbevis del I, i dagligt tal kallat fordonsregistreringsbeviset
 • Registreringsbevis del II, i dagligt tal kallat fordonsregistreringsbeviset
 • HU-provintyg (gäller inte husbilar som ännu inte har genomgått en allmän besiktning)
 • Köpekontrakt (det är bäst att fylla i alla personuppgifter och fordonsdata i förväg). Vi rekommenderar köpekontraktet från ADAC
   

Om din husbil fortfarande är finansierad har du ofta inte registreringsbeviset. Läs vår guide: Sälja en finansierad husbil för att ta reda på vilka steg du behöver ta.

Fler dokument ökar försäljningspriset

För att uppnå bästa möjliga försäljningspris när du säljer din husbil bör du om möjligt ha följande dokument till hands:

 • COC-dokument (intyg om överensstämmelse)
 • Service- eller underhållshäfte
 • Bevis på reparationer eller garantiarbeten som utförts av tillverkaren
 • Bevis på utförda läckagetester
 • Rapporter om utförda gastester
 • Loggböcker och bruksanvisningar för husbilen, basfordonet och den installerade utrustningen
 • ABE (allmänt körkort) för eftermontering, chiptuning, påbyggnader etc.
 • Bevis på tekniska ändringar av husbilen, t.ex. vid en ökning av den tillåtna bruttovikten
   

Även om dessa dokument inte är obligatoriska för en försäljning, kan de öka chanserna att uppnå ett bättre pris för din husbil. Till exempel är ett komplett servicehäfte ett välkommet bevis för en potentiell köpare att husbilen är i gott tekniskt skick.

En komplett historik över läckagetester är också av stort värde och intresse, särskilt för begagnade husbilar. Varje husbilsägares mardröm är fukt i husbilen. Läckagetester intygar att inget vatten tränger in i husbilen, vilket ger potentiella köpare ytterligare säkerhet.

Det är därför lämpligt att förbereda alla dokument som rör din husbil före försäljningen. Det besparar dig och köparen stress och tid. Ju fler dokument du kan tillhandahålla, desto bättre och enklare blir försäljningen av din husbil eller husvagn!

Dokument är förberedda: Sälja din husbil nu?

Alla dokument är klara och husbilen väntar nu på sin nästa ägare. Nu är det dags att sälja din husbil eller husvagn, vilket är särskilt enkelt med caravanmarkt24. Här sker husbilsförsäljningen i form av en prisdrivande online-budgivning, som är utformad för att främja konkurrensen om fastigheten som är till salu jämfört med konventionella försäljningsmetoder. Professionella återförsäljare från branschen står på budgivningssidan. Höjdpunkten : Hela försäljningsprocessen flyttas till Internet. På så sätt slipper man telefonsamtal och visningstider med intressenter samt provkörningar och prutningar på plats. För säljaren är caravanmarkt24 kostnadsfri, köparen betalar en provision till portalen vid en lyckad försäljning. Skaffa dig icke-bindande information nu och sälj din husbil enkelt.