12 april 20233 Minuter lästid

Avregistrera din husbil innan du säljer den?

avregistrering av husbilar

Fördelar med avregistrering före försäljning

Vid försäljning av en husbil uppstår ofta frågan om man ska avregistrera sin husbil innan man säljer den eller överlämnar den till köparen. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi i allmänhet att avregistreringen sker före försäljningen. Följande fördelar följer av en tidig avregistrering:

 • Fördel 1: Inget ansvar för försäkringsskador efter överlämnandet av den sålda husbilen. Försäkringen upphör att gälla i och med avregistreringen och de premier som ska betalas annulleras. Så länge husbilen är försäkrad i ditt namn är du kontaktperson för polis och myndigheter och i värsta fall även ansvarig för eventuella trafikolyckor och andra skador.
   
 • Fördel 2: Att avregistrera en husbil är mycket billigt och kräver inte särskilt mycket arbete. Det kan därför löna sig att avregistrera en husbil även om den bara har stått parkerad en kort tid, eftersom skatterna och försäkringspremierna vanligtvis är betydligt högre. Det lönar sig särskilt att avregistrera husbilen om den kommer att stå parkerad under en längre tid.

Nackdelar med avregistrering före försäljning

Även om fördelarna överväger nackdelarna finns det några att tänka på:

 • Nackdel 1: Privatpersoner kan inte provköra husbilen om den redan har avregistrerats. Det kan vara möjligt att göra en kort körning i måttlig hastighet på privat egendom där den tyska vägtrafiklagen (StVO) inte gäller. Vägtrafikförordningen gäller endast där det inte finns någon allmän trafik.
   
 • Nackdel 2: Du behöver en uppställningsplats för din avregistrerade husbil som inte ligger på allmän mark, eftersom försäkringen upphör att gälla omedelbart efter avregistreringen. I detta fall är en privat fastighet eller en parkeringsplats (t.ex. en hall) speciellt för husbilar lämplig.

 

Hur du avregistrerar din husbil

För att kunna registrera din husbil för att förbereda den för försäljning måste du avregistrera den på registreringskontoret. Följande dokument krävs för detta:

 • Identitetskort eller alternativt pass med registreringsbevis
 • Husbilens registreringsnummer
 • Registreringsbevis del I och II (i dagligt tal kallat fordonsregistreringsbevis och fordonsregistreringsdokument)

Kostnaden för avregistreringen är vanligtvis mindre än 20 euro. Du kan också avregistrera din husbil online innan du säljer den. För att göra detta behöver du bland annat ett identitetskort med en "eID online-funktion". Dessutom måste fordonsregistreringsbeviset, registreringsbeviset och registreringsskylten innehålla dolda säkerhetskoder. Detaljerad information om avregistrering online finns i ADAC-guiden Avregistrera din husbil online.

Ta det säkra före det osäkra när du säljer en husbil

Som du ser finns det goda skäl att avregistrera din husbil innan du säljer den. Säkerhetsaspekten är här särskilt viktig, och därför rekommenderar vi en tidig avregistrering. Om du säljer till en seriös husbilshandlare kan de enkelt provköra din avregistrerade husbil med så kallade röda registreringsskyltar och till och med överföra den avregistrerade husbilen. Det besparar dig stress och krångel och gör att du kan sälja din husbil utan risk.

Står du i begrepp att sälja din husbil?

Vill du sälja din husbil inom en överskådlig framtid? Innan du börjar sälja är det första steget att ta reda på vad din begagnade husbil faktiskt är värd på marknaden för begagnade fordon. Att känna till värdet på din husbil är oerhört viktigt eftersom det hjälper dig att sätta rätt försäljningspris. Ett för lågt pris innebär att du ger bort potentiella pengar, medan ett för högt pris kan avskräcka potentiella köpare och försena försäljningsprocessen avsevärt.

Det bästa sättet att göra detta är att använda vår kostnadsfria värderingskalkylator online för att få din husbil värderad snabbt och tillförlitligt. Skicka bara in en icke-bindande och kostnadsfri snabbförfrågan nu, utan att ange några personuppgifter och helt anonymt. Du kommer att få resultatet via e-post inom 48 timmar, utan några förpliktelser.

Ange bara relevant information som märke, modell, första registrering, körsträcka, utrustning och eventuella specialfunktioner i lämpliga fält och skicka förfrågan - det tar bara cirka 5 minuter.

Enkelt att sälja en husbil online

Letar du efter ett enkelt och säkert sätt att sälja ditt fritidsfordon till ett bra pris? Med caravanmarkt24 kan du bekvämt få köpeanbud från nästan 300 specialiserade återförsäljare helt online och sälja din husbil inom bara 24 timmar till det högsta budet om du är nöjd med priset. Spara besväret med visningar, provkörningar och tröttsamma prisförhandlingar och sälj online. Få icke-bindande information nu och sälj din husbil enkelt.