15 januari 20242 Minuter lästid

Kommer husbilsmarknaden att kollapsa 2023? Orsaker till motviljan att köpa

prisfälla-mobil-hem-marknad

Ny studie belyser den nuvarande motviljan mot att köpa

Har du hört talas om den senaste nöjdhetsundersökningen som genomfördes av tidningen "promobil"? Över 12 000 läsare tillfrågades om sin åsikt 2023, inklusive följande fråga

"Vad har hittills hindrat dig från att köpa en husbil?"

De svarande störs mest av de höga inköpskostnaderna (58% av svaren), följt av betydligt högre priser (40% av svaren). Ett annat skäl som anges för motviljan att köpa en husbil är att det inte finns tillräckligt med tid för att använda husbilen. Detta beror uppenbarligen på att allt fler människor föredrar andra former av resor igen (flygresor, hotellresor etc.), särskilt efter coronapandemin.

Flaskhalsar i leveranser inte längre ett problem

Anmärkningsvärt: Endast 16% störs fortfarande av den långa leveranstiden, så detta verkar inte längre vara ett giltigt skäl för en motvilja att köpa! Detta beror främst på att fler och fler tillverkare kan leverera nya husbilar snabbt och att flaskhalsarna i leveranserna minskar betydligt.

Bifogat kan du se resultaten av undersökningen i detalj:

Motvilja att köpa husbilar
Källa: "Promobil" nöjdhetsundersökning 2023

Effekter på marknaden för husbilar

Nya husbilar är tillgängliga igen, tiden med utbudsbrist är över. Många återförsäljare har insett allvaret i situationen och erbjuder nu rabatter på nya fordon eller ännu bättre utrustningspaket. Nya husbilar kan åter beställas från de flesta tillverkare utan problem. Fiat och Citroen levererar återigen tillräckligt med chassin, Fiat även med automatväxellåda. Nya chassin har kommit ut på marknaden, bland annat från Ford, VW och MAN. Den allt lättare utbudssituationen och den samtidigt sjunkande efterfrågan leder oundvikligen till sjunkande priser, både på marknaden för nya husbilar och på marknaden för begagnade fordon.

De senaste rönen om husbilsmarknaden hittar du i följande artikel: Prisprognos 2024 Prisutveckling för husbilar

Vårt tips: sälj din husbil förr snarare än senare

Om du funderar på att sälja din husbil, är det nu rätt tid att sälja ditt fritidsfordon innan marknaden slutligen kollapsar. För närvarande betalar återförsäljarna fortfarande bra priser för begagnade fordon. Efterfrågan på begagnade fordon kommer snart att minska så snart nya husbilar åter finns i lager hos återförsäljarna.

Planerar du att sälja din husbil inom kort? Då bör du också veta vad din husbil är värd. På så sätt riskerar du inte att sälja under värdet eller övervärdera den och därmed "bränna" ditt fritidsfordon på marknaden. Använd vår kostnadsfria värderingstjänst online. Ange bara dina husbilsuppgifter och skicka din värderingsbegäran - det tar bara fem minuter. Du får din kostnadsfria prisuppskattning via e-post inom 24 timmar. Helt utan förpliktelser och utan att lämna några personuppgifter.

Enkelt att sälja en husbil online

Letar du efter ett enkelt och säkert sätt att sälja ditt fritidsfordon till ett bra pris? Med caravanmarkt24 kan du bekvämt få köpeanbud från nästan 300 specialiserade återförsäljare helt online och sälja din husbil inom bara 24 timmar till det högsta budet om du är nöjd med priset. Spara besväret med visningar, provkörningar och tröttsamma prisförhandlingar och sälj online. Få icke-bindande information nu och sälj din husbil enkelt.